In de ontbijtweek van 10 t/m 14 november 2025 ontbijten kinderen in heel Nederland weer samen met hun meesters en juffen gezond en gezellig in de klas. In deze gezellige ontbijtweek willen we het belang van gezond ontbijten onder de aandacht brengen met als droom een gezond ontbijt, elke dag en voor ieder kind. Houd onze website en facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws!
Ieder jaar een gezond ontbijtpakket volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum.
Lees hier hoe we rekening houden met veel voorkomende allergieën en intoleranties.
Met speciaal lesmateriaal leren de kinderen alles over hun ontbijt en een gezonde start van de dag.
Gezond eten wordt al op jonge leeftijd aangeleerd en jij als ouder hebt daarin een centrale rol: goed voorbeeld doet volgen! Ontbijten is onderdeel van gezond eetgedrag. Kinderen hebben (net als jij) energie nodig om op gang te komen en na een gezond ontbijt kunnen ze zich beter concentreren op school. Samen de dag beginnen met een ontbijt is niet alleen heel gezellig. Je geeft gelijk het goede voorbeeld. Aan tafel is de beste plek om te ontbijten. Veel beter dan voor de TV! Als een kind eten associeert met gezelligheid, wordt eten makkelijker.
Bovendien zijn we voor de TV niet alleen bezig met eten, waardoor we gemakkelijker te veel eten. Ook langzaam eten en goed kauwen is heel belangrijk. Anders ben je gelijk vergeten dat je hebt ontbeten. Neem daarom de tijd om te ontbijten en probeer vaste tijden aan te houden. Door regelmaat in te bouwen voorkom je dat kinderen tussen de maaltijden door trek krijgen. Moeite met opstaan? Maak het ontbijt dan ’s avonds klaar en bewaar het in de koelkast. Dat scheelt tijd, maar geeft je alsnog de voordelen van gezellig samen ontbijten!
De dag starten met een gezond ontbijt: waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Beginnen met een ontbijt geeft je vijf voordelen. Dit zijn de vijf eenvoudige vuistregels om ze te onthouden.
1. Kies genoeg uit elk vak van de Schijf van Vijf en voilà: een gezond ontbijt!
2. Niet altijd zin in hetzelfde? Wissel lekker af tussen volkorenbrood en yoghurt met havermout en fruit.
3. Zoet en toch gezond? Beleg brood eens met aardbeien of plakjes kiwi en banaan.
4. In kleine stapjes gezonder? Verruil je witte boterham voor een bruine of bruin voor volkoren!
5. Fris aan het ontbijt? Iedereen kikkert op van frisse tomaatjes of schijfjes komkommer.
Elk jaar proberen we voor alle kinderen een lekker, gezond en divers ontbijt op tafel te zetten. De scholen ontvangen een standaard ontbijtpakket, waarbij rekening is gehouden met veel voorkomende allergieën en intoleranties. We zorgen voor voldoende variatie, zodat ook kinderen met een voedselallergie of –intolerantie voldoende keuze hebben om gezellig en gezond mee te ontbijten. Meer informatie over de producten en allergenen vind je op de pagina over het ontbijtpakket en de pagina over allergieën.
Bij het samenstellen van het ontbijtpakket gaan we uit van controleerbare risico’s, want allergenen helemaal ontwijken is helaas niet mogelijk. Je kunt natuurlijk altijd met de school overleggen over hoe er omgegaan wordt met de allergieën om zeker te zijn dat alle voorbereidingen getroffen worden (voldoende schone bakjes, kruisbesmetting voorkomen, etc.). Voorafgaand aan de ontbijtweek krijgen alle ouders een informatiebrief, waar de specifieke producten van het ontbijtpakket nog eens worden genoemd.
Ouderbrief dinsdag 7 november
Ouderbrief woensdag 8 november
Ouderbrief donderdag 9 november
Ouderbrief vrijdag 10 november
Ouderbrief mei 2023
Heb je een vraag over het Nationaal Schoolontbijt? Kijk dan snel op onze pagina met veelgestelde vragen. Vind je geen antwoord op jouw vraag? Je kunt contact met ons opnemen via info@schoolontbijt.nl.