De ochtend kan soms behoorlijk hectisch zijn; er moet veel gebeuren in korte tijd. Het ontbijt krijgt dan misschien niet altijd de aandacht die het verdient, terwijl een voedzaam ontbijt belangrijk is om de dag goed te starten. En het is een gezellig moment om samen te zijn! Gelukkig hoeft het niet altijd ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten. We delen handige tips om de ontbijtroutine leuker, gezelliger en smakelijker te maken! 

1. Creëer een ontbijtmenu 

Maak samen met je kinderen een ontbijtmenu voor de week. Laat ze kiezen uit gezonde opties zoals volkorenbrood of muesli, halfvolle yoghurt, fruit en groente, en iets te drinken zoals thee.  

Geef ze de vrijheid om te experimenteren met verschillende combinaties en moedig hen aan om creatief te zijn met het maken van hun eigen ontbijt. 

2. Maak ontbijten leuk 

Voeg wat plezier toe aan het ontbijt door het te presenteren op een leuke manier. Denk aan gezichtjes maken met fruit op volkoren pannenkoeken of het maken van eenvoudige ontbijttaartjes met havermout en bessen. Dek ook de tafel leuk, met kleurrijke borden of servetten.  

3. Leerzaam ontbijten 

Maak van het ontbijt een leerervaring door te praten over de ontbijtproducten. Waar producten vandaan komen, of ze in de Schijf van Vijf staan en waarom ontbijten zo belangrijk is om je de hele ochtend energiek te voelen.  

Moedig vragen aan en geef voorbeelden van gezonde ontbijtopties die ze kunnen proberen. 

4. Betrek kinderen bij de bereiding 

Laat kinderen helpen bij het bereiden van het ontbijt. Laat ze bijvoorbeeld fruit snijden, yoghurt scheppen of eieren klutsen. 

Dit geeft ze een gevoel van trots en eigenaarschap over hun ontbijt, en moedigt hen aan om meer betrokken te zijn bij gezonde eetgewoonten. 

5. Wees flexibel 

Vaste eetmomenten en regels over het eten geven kinderen structuur en houvast. Mocht het een keer anders lopen in de ochtend, wees dan flexibel en begripvol. Het hoeft niet elke dag perfect te zijn. Het belangrijkste is dat ze voedzame keuzes maken wanneer ze wel eten.  

Kortom, door je kinderen te betrekken bij het bedenken en maken van het ontbijt, en hen te helpen gezonde keuzes te maken, leg je een goede basis voor een gezonde levensstijl. Probeer deze tips uit en maak van het ontbijt een leuke en gezellige ervaring voor het hele gezin!