Gezond eten is belangrijk om gezond te leven en uiteindelijk ook voor het welbevinden. De Schijf van Vijf is het uitgangspunt. Beginnend bij je ontbijt, dat een goede start van de dag geeft. Vol energie en voedingsstoffen waar je lichaam om vraagt. Door gezond te ontbijten zorg je daarnaast ook dat je de rest van de dag regelmatiger eet. Het is goed om de hoofdmaaltijden op regelmatige tijdstippen te plannen. En niet teveel tussendoor te eten.  

> Tips voor tussendoortjes van het Voedingscentrum

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die eraan bijdragen dat kinderen (en volwassenen!) zich lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelen, zoals:

  1. Voldoende beweging. Bewegen is goed, meer bewegen is nog beter. De beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad vertellen hoeveel je het beste kunt bewegen om gezond te blijven. Voor kinderen van 4 tot 18 jaar betekent dat: minstens elke dag een uur matig intensieve inspanning zoals fietsen, wandelen of zwemen; minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, zoals springen, dansen of krachtoefeningen. En voorkom veel stilzitten.
  2. Genoeg ontspanning. Kinderen doen een heleboel op een dag, zoals leren op school en spelen met andere kinderen. Er zijn continue nieuwe ontwikkelingen. Bovendien krijgen kinderen ongemerkt veel mee van gespannen situaties. Stress is niet goed. Voldoende ontspanning en slaap zijn belangrijke factoren in een gezonde leefstijl. 
  3. Goede nachtrust. ’s Nachts neemt je lichaam de tijd om te herstellen van de dag. Voldoende slaap is bovendien belangrijk voor de groei van kinderen en om geconcentreerd te leren. Kinderen tussen de 4 en 12 jaar hebben zo’n 9 tot 12 uur slaap nodig per nacht. Tip: laat kinderen niet vlak voor bedtijd nog TV of een ander beeldscherm gebruiken. Het schermlicht kan ervoor zorgen dat het lichaam het slaaphormoon melatonine aanmaakt.