Terug naar overzicht

Winnares Junior Songfestival geeft startsein Het Nationaal Schoolontbijt

Winnares Junior Songfestival geeft startsein Het Nationaal Schoolontbijt
01-11-2011

Oegstgeest, 31 oktober 2011 – Vanochtend vond in CORPUS ‘reis door de mens’ de officiële kick off plaats van de negende editie van Het Nationaal Schoolontbijt. Dit is de week waarin op 2.500 scholen zo’n 500.000 kinderen samen gaan ontbijten. Rachel, winnares van het Junior Songfestival gaf het startsein. Zij zong samen met de aanwezige basisschoolkinderen het speciaal voor Het Nationaal Schoolontbijt geschreven lied “Ontbijt Goed”. Een lied dat bol staat van energie en zin geeft om te ontbijten, gebaseerd op haar winnende liedje “Teenager”. Hierna werd er samen met burgemeester Timmers-van Klink van Oegstgeest en bekende Right To Play topsporter Barbara de Loor een ontbijtje genuttigd. Tijdens het ontbijt onthulde de organisatie van Het Nationaal Schoolontbijt ook de resultaten van het Ontbijtgedrag 2011 en van de Ontbijtcheck: Wat voor ontbijtmama ben jij?


De Ontbijtcheck: wat voor ontbijtmama ben jij?
Alles onder controle of chaotische ontbijtmama? Uit onderzoek onder bijna 18.000 moeders blijkt dat Nederlandse moeders het ontbijt redelijk onder controle hebben. Echter blijkt dat moeders ontbijtgedrag allesbepalend is of een kind wel of niet ontbijt. Eén op de twintig mama's (5%) geeft schuldbewust toe gewoon chaotisch te zijn en het een grote uitdaging te vinden om de hele familie elke ochtend op tijd met een ontbijt op pad te hebben. De ‘carpe diem'-mama (44% van de moeders) eet ook wel eens snel uit het vuistje en geeft daarbij meteen aan dat ze wel wat kunnen verbeteren aan hun ontbijtgedrag. Slechts de helft van de moeders (51%) is een echte ‘alles onder controle'- mama, die ‘s ochtends met kinderen aan tafel ontbijt.

Bruine boterham met hagelslag is favoriet
Uit onderzoek blijkt dat 10% van de kinderen niet dagelijks ontbijten. Brood is veruit de favoriet bij de meeste moeders (65%) en kinderen (70%) als ontbijt. Ouders maken over het algemeen (78%) de keuze voor het type brood dat gegeten wordt. Negen op de tien moeders en kinderen eten bij voorkeur bruin brood, volkoren brood of meergranenbrood. Welk beleg er op het brood komt wordt bij de helft van de gezinnen (48%) samen met kinderen bepaald. De top 3 belegsoorten zijn chocoladehagelslag en vlokken (19%), vleeswaren (15%) en chocopasta (14%).

Ontbijtgedrag 2011: nog even omdraaien
Eén of de vijf gezinsleden skipt regelmatig een ontbijtje. Dit blijkt uit onderzoek van GfK Custom Research onder ruim 1.000 huishoudens. Als voornaamste reden hiervoor wordt uitslapen genoemd (33%). Het ontbijtje zo vroeg op de ochtend niet weg kunnen krijgen staat op de tweede plaats (32%), waarna het gemak van niet ontbijten (19%) en simpelweg tijdgebrek (15%) volgen. Ondanks al deze argumenten weet de Nederlander wel precies waar een goed ontbijt voor zorgt. Zo geeft drie op de vier aan er van doordrongen te zijn dat ontbijt voor een goede start (76%) en voor energie (72%) zorgt. Zeven op de tien mensen geeft aan dat het de stoelgang verbetert (70%).

Right To Play en Bake for Life
Het Nationaal Schoolontbijt steunt Right To Play en Bake for Life. Van de deelnemende scholen wordt een symbolische bijdrage gevraagd van € 0,25 per ontbijtje. De opbrengst gaat naar beide organisaties. Right To Play is actief in ontwikkelingslanden en zorgt ervoor dat kinderen zich door sport en spel beter ontwikkelen en dat ze zo een betere start hebben in de maatschappij. Bake for Life bouwt bakkerijen en geeft jonge gehandicapten zo een kans om opgeleid te worden tot bakker en zo in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Over de week van Het Nationaal Schoolontbijt
Alle 2.500 deelnemende scholen ontvangen in deze week van Het Nationaal Schoolontbijt goed gevulde ontbijtpakketten. Lokale bakkers leveren deze pakketten samen met het versgebakken brood bij de scholen aan. Het Nationaal Schoolontbijt bestaat uit een assortiment versgebakken bruin- en volkorenbrood en broodjes met halvarine als smeersel en beleg zoals smeerkaas, hardgekookte eieren, fruitstroop, en chocoladehagel. Daarnaast is er verse, halfvolle melk.

Het Nationaal Schoolontbijt is - behalve leuk en feestelijk - ook een leerzaam evenement. Voor de onder-, midden- en bovenbouw is speciaal lesmateriaal ontwikkeld. Centraal daarbij staat dat kinderen op een aansprekende manier hun eigen ontbijtgedrag onderzoeken en daar op school en thuis verder over praten. Er is een nieuw voorleesboek en een nieuwe interactieve film voor het digibord. Ook de ouders krijgen informatie over het belang van een goed ontbijt.

Organisatie
Het Nationaal Schoolontbijt wordt georganiseerd door het Voorlichtingsbureau Brood.

*   De Ontbijtcheck: wat voor ontbijtmama ben jij? Kwantitatief onderzoek uitgevoerd door Sanoma Media onder bijna 18.000 moeders.

** Ontbijtgedrag 2011: onderzoek is uitgevoerd door GfK Custom Research onder ruim 1000 huishoudens.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

**Noot voor de redactie. Niet voor publicatie**
Rechtenvrij beeldmateriaal is in hoge resolutie te downloaden:

Klik hier voor foto 1
Klik hier voor foto 2
Klik hier voor foto 3

Voor achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met:
Team Nationaal Schoolontbijt - Frank Janssen 06 29 41 3303 of Margriet de Ruijter, 06 551 02 711, e-mail: pers@schoolontbijt.nl

Binnenhofontbijt

Woensdagochtend 2 november
Op woensdag ochtend 2 november ontbijten twee Haagse schoolklassen samen met Minister Schippers en andere politici in de Statenpassage van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Kamervoorzitter Verbeet zal een aantal ontbijtstellingen van het kinderparlement in stemming brengen. U kunt zich hiervoor aanmelden via pers@schoolontbijt.nl.

De langste schoolontbijttafel van Nederland

Vrijdagochtend 4 november
Tijdens de Jonge Gezinnen Beurs in de Utrechtse Jaarbeurs ontbijten moeders en kinderen samen aan de langste schoolontbijttafel van Nederland. Bij deze recordpoging neemt Johann Olav Koss, voormalig schaatskampioen en grondlegger van Right To Play, de donatie van Het Nationaal Schoolontbijt in ontvangst.

Ontbijtclinics door topsporters

Dinsdag 1 t/m vrijdag 4 november
In deze week ontbijten zo'n 500.000 kinderen samen op 2.500 basisscholen in het hele land. In de verschillende provincies bezoeken topsporters, ambassadeurs van Right To Play, een school om daar een actieve Ontbijtclinic te geven.

Contact Postbus 360 6700 AJ Wageningen 0317 - 47 12 22 info@schoolontbijt.nl
sitemap | disclaimer